Adam Skoumal – častni član žirije

Adam Skoumal je poznan publiki v Evropi, ZDA in na Japonskem kot eden najpomembnejših sodobnih čeških pianistov in skladateljev. Kot solist je nastopal z vodilnimi češkimi in slovaškimi orkestri pod vodstvom Petra Altrichterja, Sergeja Bauda, Lukasza Borowica, Jiří Kouta, Leoša Svárovskýja, Jakuba Hrůše, Stanislava Vavříneka, Petrja Vronskýja, Andreasa Sebastiana Weiserja. Prav tako je je nastopal s številnimi tujimi orkestri, kot je Bamberger Symphoniker – pod vodstvom Jonathana Notta. V preteklih letih je nastopil v koncertnih ciklih, ki ih organizirajo Češka filharmonija, Praški simfonični orkester, Praška komorna filharmonija, Filharmonija Pilsen in Simfonični orkester Carlsbad, ter na festivalih, kot so Praška Pomlad, Praška Jesen, Janacek May Ostrava, Lípa Musica, Concentus Moraviae in Moravska Jesen. Maestro Skoumal redno nastopa v tujini z orkestrom češkega Narodnega gledališča.

Prvo priznanje Adama Skoumala kot skladatelja se je zgodilo na tekmovanju Praška Pomlad l. 1998, ko je z izvedbo svoje kompozicije osvojil posebno nagrado za najboljšo izvedbo češkega sodobnega dela. Leta 2006 je premierno izvedel svoj prvi klavirski koncert s Praško filharmonijo. Istega leta je sledila izvedba drugega klavirskega koncerta avtorja, ki ga je izvedel s Komornim orkestrom filharmonije Južne Bohemije. Spomladi leta 2008 je Shlomo Mintz premierno izvedel Skoumalovo skladbo za violino in klavir, imenovano “Djinnia”, v Dubrovniku. Od takrat je Maestro Mintz večkrat izvajal dela avtorja, in sicer na turneji v Južni Ameriki, Rimu in Milanu. Orkestralno verzijo skladbe Djinnia je leta 2013 izvedel tudi Jiří Bělohlávek s Praško filharmonijo. Koncert se je predvajal v živo na češki televiziji. Druga violinska kompozicija “Variacije na romsko melodijo” je bila izbrana kot obvezna skladba na mednarodnem tekmovanju za violino v Sionu v Švici leta 2009 ter na prvem mednarodnem tekmovanju za violino v Buenos Airesu v Argentini 2010.

Adam Skoumal je študiral na Praškem konservatoriju in Akademiji za uprizoritvene umetnosti v razredu prof. Jana Panenka in prof. Petra Toperczerja, nato pa je študij nadaljeval v tujini na prestižnih univerzah v ZDA. Najprej je prejel štipendijo na Akademiji za umetnost SMU v Dallasu v Teksasu in dve leti kasneje na Akademiji za glasbo v Manhattnu v New Yorku, kjer je sodeloval z Ruth Laredo. Med študijem se je izpopolnjeval na več mednarodnih mojstrskih tečajih pri priznanih pianistih, kot so Lazar Berman, Philippe Entremont, András Schiff, Eugen Indjic in Marián Lapšanský.

 

Adam Skoumal je osvojil 1. nagrado na tekmovanju praške akademije, leta 1998 pa je osvojil 2. nagrado na mednarodnem tekmovanju Praška pomlad. Je nagrajenec na naslednjih mednarodnih tekmovanjih: Portugalska (Porto 1999), Italija (Pinerolo 1999), ZDA (tekmovanje T. Leschetizky) in finalist na številnih drugih tekmovanjih, kot so tekmovanje W. Naumburg Competition in East & West Artists v New Yorku. Leta 2001 je osvojil glavno nagrado na festivalu Young Podium v Carlsbadu za izvedbo tretjega koncerta S. Rachmaninova.

 

Poleg izvedbe tradicionalnega klasičnega repertoarja in redkih klavirskih koncertov (Dvořák, Novák) Adam Skoumal pogosto vključuje v programe tudi svoje skladbe. Posnel je več zgoščenk in ustvaril veliko število televizijskih in radijskih posnetkov.

Za diskografsko hišo Arco Diva je posnel koncerte S. Rachmaninova in J. S. Bacha.