Klemen Hvala

Klemen_Hvala

Violončelist Klemen Hvala se je šolal na Srednji glasbeni in baletni šoli v Ljubljani pri Matiji Lorenzu, študij glasbe pa je nadaljeval in z odliko zaključil v razredu Miloša Mlejnika na Akademiji za glasbo v Ljubljani.

V komorni igri se je izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri Yossiju Gutmannu, Milošu Mlejniku, Helfriedu Fistru, Igorju Ozimu in drugih priznanih mentorjih. Že v času študija je deloval v različnih komornih ansamblih, kot so Ljubljanski kvartet violončel, Godalni kvartet Aurel, godalni kvartet Muzina, ter v komornih orkestrih, kot sta Kärtner Kammer Akademie in Komorni orkester Slovenicum.

Po končanem dodiplomskem študiju je postal član Orkestra Slovenske filharmonije, leto dni kasneje pa tudi ustanovni član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Leta 2001 je prevzel programsko vodenje ansambla. V tem času je zaživel ciklus Sozvočje svetov, ki ga Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije ustvarja v sodelovanju z Narodno galerijo Slovenije.

Izkušnje in znanje, ki jih je pridobil pri dolgoletnem vodenju ansambla, je nadgradil z magistrskim študijem managementa na Fakulteti za družbene vede v Ljubljani.

Za svoje delo je kot član Komornega godalnega orkestra SF prejel več priznanj, med njimi so nagrada Prešernovega sklada (1999), Župančičeva nagrada (2004), Betettova listina (2006) in Plaketa glavnega mesta Ljubljana (2012). Je pomočnik direktorja za orkester v Slovenski filharmoniji.