Nora Romanoff Schwarzberg

Nora_Romanoff_Schwarzberg

Violistka Nora Romanoff-Schwarzberg je poznana kot izjemna glasbenica s privlačno karizmo, ki je redna gostja velikih mednarodnih odrov. Kot solistka in komorna glasbenica je nastopala na prestižnih prizoriščih in festivalih, kot so Musikverein in Konzerthaus Vienna, Salle Pleyel v Parizu, DeSingel Antwerp, Teatro Colón v Buenos Airesu, Konservatorij P. I. Čajkovski v Moskvi, Progetto Martha Argerich v Luganu, Festival komorne glasbe Mantova, Podium Festival Esslingen, Heidelberg Spring Music Festival, Sommets Musicaux de Gstaad, and the Salzburg Festival.

 

Kot solistka je nastopila z orkestrom del Svizzera Italiana, Zagrebškim komornim orkestrom, Orchestra Filarmonica di Bacau, Kristiansand Symphony Orchestra, orkestrom Irkutske Filharmonije in argentinsko Camerato Bariloche pod dirigentskim vodstvom Iona Marina, Aleksandra Vedernikova, Hobart Earle, Pierre Amoyal in Jaceka Kasprzyk.

 

Kot komorna glasbenica je sodelovala z izjemni umetniki, kot so Mischa Maisky, Gabriela Montero, Renaud Capuçon, Andrey Baranov, Lilya Zilberstein, Lily Maisky, Sergey Nakariakov, Henning Kraggerud, Enrico Dindo, Martha Argerich in Ivry Gitlis.

Nora aktivno sodeluje s priznanim glasbenim Festivalom PODIUM v Esslingenu, in sicer že od prve edicije. Gostovala je na festivalih PODIUM v Islandiji in na Norveškem in je soustanoviteljica festivalov PODIUM na Hrvaškem in v Avstriji.

 

Njene audio in video posnetke so predvajale postaje BBC, RETE 2, RAI, Radio Klassik Stephansdom in Ö1. Zgoščenke z izvedbami Nore Romanoff Schwarzberg so izdali založbe Naxos in Gramola ter EMI Classics in Warner Classics, in sicer kot del serije posnetkov »Martha Argerich in prijatelji«, ki so bili večkrat nominirani za GRAMMY.

 

Glasbenica je rojena v New Yorku, odraščala pa je na Dunaju. Nora nadaljuje svetovno priznano glasbeno tradicijo svoje družine, in sicer v četrti generaciji.

Debitirala je pri enajstih letih v Dunajskem Konzerthaus-u.

Med pedagogi in mentorji, ki so vplivali na njen razvoj in oblikovali umetniški izraz glasbenice je njena mati, violinistka Dora Schwarzberg, ter tudi drugi izjemni glasbeni umetniki, kot so: Michael Kugel, Thomas Kakuska in Hatto Beyerle (oba člana Alban Berg Quartett), Yuri Bashmet in Johannes Meissel.

 

Nora Romanoff Schwarzberg je študirala na Kraljevem konservatoriju v Maastrichtu in končala študij na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti na Dunaju. Umetnica vodi mojstrske tečaje v Izraelu, na Norveškem, v Bosni in Hercegovini, ter v ZDA in poučuje violo in komorno glasbo na šoli AMADEUS v Dunaju.

 

Od leta 2013 je članica Ensemble LUX, ki se repertoarsko osredotoča na sodobno glasbo za godalni kvartet. Kot članica kvarteta Lipkind je glasbenica gostovala po Evropi in ZDA ter posnela dve zgoščenki.

Nora igra na violi goslarja Pietra Pallotte iz leta 1790, ki ji jo je velikodušno podarila pokojna Lady Magaret Kagan.