Matteo Fanni Canelles

Matteo_Fanni_Canelles

Matteo Fanni Canelles je akademski skladatelj, pianist in didaktik.

Bil je zadnji diplomant slovitega profesorja Nives Caetani Buzzai in je zmagovalec številnih mednarodnih klavirskih tekmovanij v Italiji in Franciji.

Klavir je študiral pri prof. Nunziu Montanariju v Bolzanu in pri prof. Eliju Perrottu v Milanu; kasneje pa tudi pri prof. Paolu Bidoliju v Trstu. Kompozicijo je študiral pri prof. Giacomu Manzoniju in prof. Robertu Doatiju ter se izpopolnjeval pri Alvise Vidolin, Robertu Fabbriccianiju, Enzu Porti in Trevoru Wishartu.

Skladatelj veliko komponira za klavir, ima obširen opus komorne glasbe, pogosto ustvarja glasbo za film. Od leta 2000 do 2007 se je aktivno ukvarjal tudi z eksperimenti na področju avantgardne glasbe. Zanimali so ga interakcije med umetnostjo in znanostjo na področju elektronske glasbe in video glasbe. Za svoje delo je bil nagrajen z mednarodnimi nagradami (Asolo Film Festival – World Computer Conference).

Skladateljev opus je bil večkrat uporabljen v multimedijskih delih in interaktivnih razstavah v Italiji in Franciji. Leta 2012 pa je bila njegova glasba uporabljena za delo Michelangela Pistoletta – v slovitem muzeju Louvr v Parizu.

Matteo Fanni Canelles je diplomiral iz klavirja na Akademiji za glasbo”Monteverdi” v Bolzanu in magistriral iz področij: glasba in nove tehnologije, klavirska didaktika, didaktika glasbe na Akademiji za glasbo “Tartini” v Trstu, prav tako pa ima diplomo iz geoloških ved Univerze v Trstu.

Je profesor klavirja na tržaškem Liceo Musicale, leta 1998 je ustanovil privatno glasbeno akademijo „Ars Nova“ v Trstu, ki velja za pomemben glasbeni center tako v Trstu kot tudi širše v Evropi in drugod.

Prof. Canelles je pogosto vabljen kot član žirije na glasbena tekmovanja v Italiji in tujini.