Nejc Kuhar

Kitarist in skladatelj Nejc Kuhar, rojen 1987, je končal magistrski študij kompozicije na Dunaju pri prof. Reinerju Bischofu ter magistrski študij kitare na Dunaju pri priznanem kitaristu in pedagogu Alvaru Pierriju, oboje z odliko. Od leta 2015 poučuje kitaro na Glasbeni akademiji na Dunaju (Wiener Musikakademie) ter od leta 2013 na Frankfurt glasbeni šoli.

Od leta 2008 je bil štipendist Ministrstva za kulturo Republike Slovenije, od leta 2011 pa varovanec Gallusove fundacije.

Kot kitarist ter skladatelj posega po najvišjih (1. nagrada na mednarodnih kitarskih tekmovanjih Altheim v Avstriji, Bale/Valle na Hrvaškem, Treviso v Italiji, TEMIG državno tekmovanje, prav tako na mednarodnih kompozicijskih tekmovanjih na Kitajskem, v Italiji, ZDA, Turčiji …)

Leta 2011 je z Makom Grgićem izdal svojo prvo avtorsko zgoščenko pri Založbi kaset in plošč RTV Slovenija, kjer so vključeni priznani mladi slovenski talenti. Od leta 2009 njegove skladbe izdaja znana kanadska založba Les Productions d’OZ, pa tudi italijanska Berben.

Njegove skladbe so doživele izvedbe v dvoranah, kot so Washington National Gallery of Art, Musikverein in Konzerthaus na Dunaju, Rachmaninov Hall na Moscow Tchaikovsky Konservatoriju, Slovenska Filharmonija, Cankarjev Dom…

Kot solist ter komorni glasbenik redno koncertira v Sloveniji in tujini, prav tako je reden gost mednarodnih kitarskih festivalov, kot solist, predavatelj ali kot član žirij. Poseben čar njegovih koncertov so tudi njegove izvedbe lastnih skladb.

Iz medijev

Washington Post,

Kuharjeve skladbe so bile eklektične in zabavne

Roland Dyens,

Nejc Kuhar’s compositions have a strong personality and he plays them excellent. Bravo.”

Marijan Zlobec, Delo,

Nejc Kuhar je nadarjen skladatelj bogate komorne invencije in izpeljave.”