Olga Ulokina

Profesorica Olga Ulokina, akademsk​a ​glasbeni​ca​, priznana ​muzikolog​inja​, glasben​a ​pedagog​inja in skladateljica, ​se v svojem raziskovalnem delu najbolj podrobno posveča tematiki vpliva baročnih žanrskih oblik na kompozicijsko strukturo klavirskih fug J. S. Bacha.​

 

Diplomirala je na državn​i Akademiji za glasbo N.​Rimsk​i​ – Korsakov v Sankt-Peterburgu ​ na ​oddelku za kompozicijo in glasbeno teorijo​ v razredu prof. Valentine P. Širokove, vodilne raziskovalke tega področja na peterburški Akademiji ​in​ strokovne svetovalke Mariinskega gledališča.

 

​Na svoji poklicni poti je prof. Ulokina ​tesno sodelovala z izvrstnimi peterburškimi strokovnjaki s področja muzikologije in kompozicije. To sta I. Moskalkova in L. Bathan, avtorici sodobnih učbenikov, ki  nadaljujeta slovito raziskovalno in kompozicijsko tradicijo velikega ruskega skladatelja N. Rimskega – Korsakovega.

 

In prav ta znanja prenaša na nove generacije glasbenikov v Sloveniji tudi prof. Ulokina. Skupaj s kolegicami prof. V. Repše in prof. A. Urbančič je ustvarila zbirko učbenikov, ki zajemajo celotni sistem razvoja različnih segmentov glasbenega posluha ter splošnega g​lasbenega ​izobraževanja.

​Vsebina​ teh osmih učbenikov je v veliki meri avtorsko kompozicijsko delo profesorice. Prav tako je prof. Ulokina​ avtorica več pedagoških glasbenih del za različne sestave in s​ svojimi deli večkrat sodeluje v programu RTV Slovenija.

​Učenci ​prof. Ulokine ​uspešno nadaljujejo izobraževanje na višjestopenjskih glasbenih ​akademijah po vsem​ svetu. Svoje izkušnje prenaša tudi​ na kolege pedagoge na seminarjih v Sloveniji​ in tujini.​

 

Leta 2008 je ​svoje delo uspešno predstavila  na mednarodnem ​muzikološkem ​simpoziju v Zadru​.​

​​

L. 2017 je na Umetniški gimnaziji Velenje zasnovala nov skladateljski projekt za mlade glasbenike, ki udeležencem ponuja nova znanja na področju kompozicije ter jih spodbuja na poti lastnega glasbenega ustvarjanja.

 

Prof. Ulokina je iskana korepetitorka in komorna glasbenica.  Na tem področju sodeluje z več priznanimi umetniki iz Slovenije in tujine. V sezoni 2018/2019 je kot pianistka sodelovala v koncertnem projektu mezzo sopranistke Mance Izmajlove “Ruska noč”, ki je obsegal 23 celovečernih koncertov v Sloveniji in tujini.