Janez Podlesek

Violinist Janez Podlesek je diplomiral na Akademiji za glasbo v Ljubljani v razredu priznanega profesorja Primoža Novšaka, kjer je končal tudi podiplomski študij – specializacijo.

Od leta 2004 je koncertni mojster Orkestra Slovenske filharmonije in Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije. Uspešno poučuje na Konservatoriju za glasbo in balet Ljubljani. Od leta 2009 redno deluje na Akademiji za glasbo v Ljubljani kot honorarni sodelavec, kjer vodi Komorni godalni orkester. Leta 2012 je pridobil naziv docenta za področje violine.

Svojo glasbeno pot je začel pri sedmih letih na Glasbeni šoli Domžale, kjer ga je za igranje violine navdušil prof. Hervin Jakončič. Zelo zgodaj je spoznal , da se želi z glasbo ukvarjati poklicno, zato je šolanje nadaljeval na Srednji glasbeni in baletni šoli Ljubljana pri prof. Dušanki Stražar.

Na državnih in mednarodnih tekmovanjih je prejel več nagrad. Leta 1999 prejel Škerjančevo nagrado, ki jo Konservatorij za glasbo in balet Ljubljana podeljuje svojim najuspešnejšim dijakom za študijske dosežke. V času študija je bil dvakrat nagrajen s Prešernovo nagrado Akademije za glasbo: za solistično izvedbo Mozartovega koncerta v A-duru z Orkestrom Slovenske filharmonije (2001) in Trojnega koncerta Ludwiga van Beethovna s simfoničnim orkestrom Akademije za glasbo v Ljubljani (2003). Kot član Komornega godalnega orkestra Slovenske filharmonije je leta 2006 prejel Bettetovo listino.

Svoje znanje je med študijem izpopolnjeval na mojstrskih tečajih pri pedagogih kot so Leonid Sorokow, Ilan Gronich, Helfried Fister in Tomaž Lorenz. Za seboj ima veliko recitalov in komornih koncertov. Redno deluje v Triu Clavimerata, s katerim je posnel tri zgoščenke (I. Stravinski: Zgodba o vojaku, Um a zero, Po slovensko). Na festivalih in koncertih doma in v tujini (Sozvočje svetov, Festival Maribor, Festival Slowind, Festival Lent, Ohridsko leto, Dubrovačke ljetne igre, LIO, Festine… ) sodeluje z vrsto priznanih slovenskih in tujih glasbenikov (Aleksander Rudin, Richard Galliano, Richard Tognetti, Satu Vanska, Arvid Engegard, Bernarda Bobro, Vlatko Stefanovski, Mirjam Kalin, Matej Šarc,…).