Natalya Likhopoy

Natalya Likhopoy

Svetovno priznana violinistka in pedagoginja Natalia Likhopoy je dobitnica številnih nagrad na solističnih in komornih mednarodnih tekmovanjih. Je nagrajenka slovitega Mednarodnega tekmovanja P. I. Čajkovski v Moskvi, Mednarodnega violinskega tekmovanja v Tokiu in Mednarodnega violinskega tekmovanja F. Kreisler na Dunaju. Legendarni Itzhak Perlman je med svojim prvim obiskom v ZSSR na Moskovskem konservatoriju P. I. Čajkovski imel mojstrski tečaj z Natalijo. Srečanje s to mlado glasbenico so kasneje vključili v dokumentarni film o Maestru Perlmanu. Violinistko Natalijo Likhopoy je takrat poimenoval “biser med sovjetskimi violinisti”.

 

Violinistka se veliko posveča komorni glasbi, ki jo izvaja skupaj s kolegi, slovitimi glasbeniki, kot so:

Jurij Bašmet, Natalija Gutman, Viktor Tretjakov, Boris Berezovski, Ivri Gitlis, Enrico Dindo, Luca Rainieri in mnogi drugi. Kot prva violina godalnega kvarteta Glazunov je posnela obširni diskografski opus z več zgoščenkami. Skupaj s tem komornim sestavom je koncertirala skoraj po vsem svetu. Kot mlada violinistka je Natalia večkrat osvojila prestižno violinsko nagrado Ruggiero Ricci in nastopila kot solistka z Berlinskim filharmoničnim orkestrom ter sodelovala z Gewandhaus Leipzig. Igrala je praktično z vsemi vidnimi ruskimi orkestri in veliko koncertira v tujini.

 

Natalia Likhopoy je aktivna tudi na področju violinske pedagogike. Kot članica žirije sodeluje na številnih violinskih mednarodnih tekmovanjih. Je profesorica na Mednarodni glasbeni akademiji Blackmore v Berlinu in redno vodi mojstrske tečaje v Rusiji, Italiji, Franciji, Nemčiji in mnogih drugih državah.