Inga Ulokina

Inga Ulokina

Violinistka Inga Ulokina je rojena v Peterburgu v glasbeni družini. Z violino se je prvič srečala pri štirih letih.
Pri enajstih letih je prejela svoje prvo priznanje – nagrado na tekmovanju mladih talentov na VI. Festivalu sodobne glasbe v St. Petersbugu.
Magistrirala je z odliko – “summa cum laude” v razredu prof. Gorana Končara na Akademiji za glasbo v Zagrebu. V času študija se izpopolnjuje na Hochschule für Musik v Kölnu ter v Linzu na Brucknerkonservatoriju. V tem obdobju je znanje pridobivala tudi pri vrhunskih pedagogih, kot so prof. Evgenia Chugaeva ter prof. Illya Grubert.
Uspešno sodeluje na več mednarodnih in državnih tekmovanjih. Je dobitnica prve nagrade na tekmovanju komorne glasbe na državnem tekmovanju v Zagrebu, Dekanove nagrade Zagrebške akademije ter nagrad na mednarodnih tekmovanjih Alpe – Adria v Gorici, Ars Nova v Trstu in drugih.
V času študija in po njem deluje kot stalna članica Zagrebških Solistov v sezonah od 2004/2005 in 2005/2006.
Kot honorarna članica je sodelovala s Kammeroper Koelne, Klassische Philharmonie Bonn, Komornim orkestrom solistov Društva slovenskih skladateljev KOS in drugimi uglednimi zasedbami .
Kot komorna glasbenica in članica ansambla Zagrebški Solisti je gostovala na vodilnih glasbenih festivalih v Valencii, Lichtensteinu, Benetkah ter drugod po Evropi. Snemala je za Croatia Records in RTV Slovenija.
Od leta 2010 je zunanja ocenjevalka mature za predmet “violina” na državnem izpitnem centru (RIC).
Od leta 2011 aktivno sodeluje z več državnimi institucijami pri oblikovanju pedagoških glasbenih programov za različne skupine otrok – tudi za tiste, ki potrebujejo posebno glasbeno pozornost in imajo posebne potrebe. V letih 2011- 2013 deluje kot profesorica komorne glasbe na Umetniški gimnaziji Velenje, kjer poučuje več godalnih in godalno- klavirskih sestavov.

V tem obdobju sta dve komorni skupini na mednarodnem tekmovanju Ars Nova v Trstu dosegli 2. in 4. nagrado, ena skupina pa tudi srebrno plaketo na mednarodnem tekmovanju Svirel. Tudi učenci nižje glasbene šole iz razreda prof. Ulokine se lahko pohvalijo z dobrimi mednarodnimi rezultati na tekmovanjih.
V sezoni 2014/2015 je v duu z violinistko Anamarijo Milić osvojila zlato priznanje na mednarodnem tekmovanju Svirel na Krasu in posebno nagrado Radia Ars. Trenutno deluje kot članica Zagrebškega komornega orkestra pod vodstvom Mo. Maxima Fedotova in je profesorica violine in komorne glasbe na Glasbeni šoli Rogaška Slatina.
V šol. letu 2015/2016 je aktivno sodelovala pri izvedbi in organizaciji mednarodnega glasbenega festivala Veseli veter 2016.
Pred kratkim je s kolegi ustvarila novo didaktično igro za violiniste in kitariste začetnike, ki je bila uspešno predstavljena na 7. kongresu ESTA. Didaktična igra je prejela več pozitivnih strokovnih recenziji – na državnem in mednarodnem nivoju.

Trenutno violinistka deluje kot koncertna mojstrica Zagrebškega komornega orkestra pod vodstvom Mo. Maxima Fedotova, je profesorica violine in komorne glasbe na Glasbeni šoli Rogaška Slatina ter je umetniška vodja Ljubljanskega godalnega ansambla.

Ustvarila novo didaktično igro za violiniste in kitariste začetnike, ki je bila uspešno predstavljena na 7. kongresu ESTA. Didaktična igra je prejela več pozitivnih strokovnih recenziji – na državnem in mednarodnem nivoju. Od leta 2016 je idejna vodja mednarodnega projekta Oskar Rieding v Celju.

Kot solistka je nastopila s Simfoničnim orkestrom Konservatorija Joseph Fux iz Graza, Komornim godalnim orkestrom Slovenske Filharmonije, Simfoničnim orkestrom Grex Symphoniacorum Univerze v Ljubljani, Zagrebškim komornim orkestrom in Ljubljanskim godalnim ansamblom.

Iz medijev

Focus Weekly, Zagreb,

“Glas njene violine je kot pojoči slavček!”