Danijel Gašparović

Danijel_Gasparovic

Danijel GAŠPAROVIĆ pianist in glasbeni producent

je diplomiral v razredu prof. Ljubomirja Gašparovića in magistriral v razredu prof. Đorđa Stanettija na Akademiji za glasbo v Zagrebu. Šolanje je nadaljeval na Univerzi za glasbo in uprizoritvene umetnosti v Pécsu (Madžarska) v razredu prof. Csabe Kiraly. Je dobitnik državnih, mednarodnih nagrad ter dekanove nagrade Akademije za glasbo v Zagrebu ter bil štipendist mesta Zagreb.

Kot solist in komorni glasbenik je gostoval na številnih festivalih in koncertnih ciklusih, kot so Osorski glasbeni večeri, Hvarsko poletje, Vinkovška jesen, Zagreb Piano Duo Festival, Majski glasbeni večeri v Šibeniku, Papandopuliada v Tribunju, Cristoforium koncertni abonma, Fortissimo abonma in več recitalih v Zagrebu in LJubljani, na festivalu Nei Suoni dei luoghi v Italiji, festivalu komorne glasbe Musica Maxima v Zagrebu, Ohridskem poletnem festival in Jesenskih glasbenih večerih v Makedoniji, Dubrovniškem Festivalu, Lošinjskem festivalu ter mnogih drugih tako doma kot v tujini.

Kot pianist in organizator je sodeloval pri projektih, kot so “7in7for70”, ki je bil posvečen življenju in delu Dubravka Detonija. Integralno je izvedel Preludije C. Debussy-ja in prav tako – integralno izvedel 32 Beethovnove sonate. Kot pianist aktivno sodeluje tudi z Društvom hrvaških pisateljev na otvoritvah hrvaških literarnih večerov ter številnih drugih projektih.

V letu 2012 je v Muzeju za umetnost in obrt v Zagrebu nastopil ( in sodeloval kot organizator) na klavirski razstavi z naslovom Deset klavirjev, kjer je izvajal dela Schuberta in Saint-Saënsa. Od leta 2009 do leta 2014 je bil eden od organizatorjev in vodja cikla koncertov študentov Akademije za glasbo v Zagrebu.

 

Aktivno se ukvarja z organizacijskim in producentskim delom: sodeluje pri skupnih projektih s Koncertno dvorano Vatroslav Lisinski, HRT, Hrvaško društvo glasbenih umetnikov, Mestno občino Zagreb, Avstrijskim kulturnim forumom, Ministrstvom za kulturo Republike Hrvaške ter številni partnerji iz tujine.

 

Kot pianist je sodeloval je z uglednimi orkestri in dirigenti, kot so Zagrebački orkestar mladih pod vodstvom dirigenta Zlatana Srzića, z Zagrebškimi solisti pod vodstvom Roberta Lehrbaumerja in drugimi sestavi. Aktivno se je izpopolnjeval na seminarjih eminentnih umetnikov kot so:

Peter Eicher, Karl-Heinz Kämmerling, Eugen Indjic, Snežana Anastasova Čadikovska, Boris Romanov, Ruben Dalibaltayan. Sodeloval je v številnih televizijskih in radijskih oddajah.

Danijel Gašparović redno nastopa s priznanimi mladimi hrvaškimi umetniki, kot so sopranistka Tanja Ruždjak in bariton Matija Meić, z Nikolo Kosom v klavirskem duu Kos-Gašparović in Krešimirju Starčeviću v klavirskem dvuu Gašparović-Starčević ter redno nastopa s svojim očetom Ljubomirjem Gašparovićem prav tako v klavirskem duu na Hrvaškem in v tujini.

 

Leta 2016 je na tekmovanju Darka Lukića prejel posebno nagrado. Je učitelj klavirja na Umetniški gimnaziji za glasbo, grafiko in design v Zaboku ter umetniški vodja organizacije Cristoforium, ki se ukvarja z organizacijo vrhunskih koncertnih ciklusov (Cristoforium, Svetislav Stančić Pleyel, Glasbeni večeri v starem mestu) in drugih pomembnih kulturnih in izobraževalnih vsebin. Je ustanovitelj in glavni producent glasbene agencije CristoforiumArt, ki se ukvarja s prezentacijo vrhunskih umetnikov. Predstavlja nekatere najbolj cenjene hrvaške in mednarodno priznane umetnike, kot so Aljoša Jurinić, Petar Klasan, Latica Anić, Lovre Marušić, Dine Imeri, Andrey Gugin, Andrey Korobeinikov, Bo Skovhusa, Eugene Indjic, Tanja Ruzdjak, Matija Meič in drugi. V sodelovanju s partnerji, kot so HRT, Vatroslav Lisinski, Akademija za glasbo v Zagrebu organizira številne ugledne dogodke v Zagrebu, v okviru Dubrovnik Summer Festival – a, Splitskega poletja, Osorskih glasbenih večerov ter mnogih drugih

 

Skupaj z očetom Ljubomirjem je lastnik največje in najdragocenejše zasebne zbirke zgodovinskih klavirjev na Hrvaškem in zunaj nje, ki nosi ime ”Klavirska zbirka Danijel in Ljubomir Gašparović”.