Bruno Vlahek

Pianist in skladatelj Bruno Vlahek velja za visoko cenjenega ter vsestranskega glasbenika svoje generacije. Kritiki v delu umetnika vidijo “fantastično virtuoznost” in “globino glasbene misli, ki začara občinstvo”. Glasbenik je rojen leta 1986 v Zagrebu, kjer z devetimi leti začenja svoje klavirsko glasbeno izobraževanje. Dve leti kasneje je osvojil prvo nagrado na mednarodnem tekmovanju za pianiste Pinerolo v Italiji in postal dvojni absolutni zmagovalec na hrvaškem državnem tekmovanju v Dubrovniku.

 

Diplomiral je kot eden najmlajših študentov v zgodovini Glasbene akademije v Zagrebu v razredu prof. Vladimirja Krpana. Nato je diplomiral kot pianist – solist v razredu prof. Jean-Françoisa Antoniolija na Haute École de Musique v Lozani in magistriral v razredu prof. Vassiliya Lobanova na Hochschule fuer Musik Köln, kjer je študiral tudi kompozicijo in improvizacijo. V obdobju 2010–2013 je Bruno študiral pri legendarnem ruskem pianistu in pedagogu Dmitriju Bashkirovu na Glasbeni akademiji Queen Sofía v Madridu kot štipendist španske fundacije Albéniz.

 

Na mednarodnih klavirskih tekmovanjih “Alexander Sccriabin” v Parizu 2010 in “Ricard Viñes” v Lleidi 2008 je prejel prvi nagradi ter postal laureat 6. Mednarodnega klavirskega tekmovanja v Šanghaju leta 2012 in laureat Mednarodnega tekmovanja EPTA “Svetislav Stančić” v Zagrebu leta 2007. Leta 2016 je osvojil tretjo nagrado in nagrado občinstva na Concours international de piano de Lyon (Francija). V svoji domovini je prejel prestižni naslov Mladi glasbenik leta 2010, ki ga podeljuje orkester Zagrebške filharmonije. Je tudi zmagovalec nagrad  “Paderewski” in “Max D. Jost” v Švici ter dobitnik nagrade Yamaha Music Foundation v Madridu, nagrade Pnina Salzman Memorial v Izraelu in nagrade Arists on Globe Award 2014.

Za svoje dosežke je bil nagrajen s častno diplomo iz roke njenega veličanstva kraljice Sofije iz Španije.

 

Pomemben vpliv na  klavirsko kariero glasbenika so bili stiki z umetniki, kot so Einar Steen-Nøkleberg, Jean-Bernard Pommier, Menahem Pressler, Ferenc Rados, Masaaki Suzuki in Gábor Takács-Nagy.

 

Redno koncertira z recitali in solističnimi nastopi z vodilnimi orkestri v Evropi, Aziji, Afriki, Južni Ameriki, Rusiji in Izraelu na prestižnih koncertnih prizoriščih, kot so Palau de la Música Catalana v Barceloni, Auditorio Nacional de Música v Madridu, Akademija Franz Liszt v Budimpešti, Mozarteum Salzburg, Muzej umetnosti v Tel Avivu, Koncertna dvorana v Šanghaju ali umetniški center Seul.

Nastopal je na festivalih, kot so Dubrovnik Summer Festival, Festival Busoni v Bolzanu, Glasbeni bienale Zagreb, Verano de Palma de Mallorca, Festival glasbe

Dar Smile v Tanzaniji, Festival Greta Erikson na Švedskem in Festival Vladimirja Spivakova v Moskvi. Leta 2012 je bil povabljen k sodelovanju na znameniti Akademiji Festivala Verbier v Švici. S koncertnimi turnejami je že trikrat obiskal Kitajsko in koncertiral na najboljših prizoriščih v državi ter požel odlične ocene glasbenih kritikov. V sezoni 2015/2016 se je ponovno vrnil na Kitajsko. Njegove predstave so bile predvajane na svetovnih televizijskih in radijskih postajah, kot so britanski BBC 3, nizozemski NPO Radio 4, španski Catalunya Ràdio in Radio Suisse Romande, za katerega je posnel 2. klavirski koncert Saint-Saënsa s komornim orkestrom Lausanne. Sodeloval je z dirigenti in komornimi glasbenimi partnerji, kot so Leopold Hager, Milan Horvat, Jaime Martín, Pascal Rophé, Alexander Ghindin, Cyprien Katsaris in Viktor Tretyakov. S pianistko Dubravko Vukalović z velikim uspehom nastopata kot D & B Piano Duo. Leta 2013 sta bila nagrajenca 1. Mednarodnega tekmovanja za klavir štiriročno v Monte Carlu.

 

Aktiven je tudi kot koncertni organist in skladatelj. Napisal je več kot 40 orkestralnih, komornih, solističnih in zborovskih del različnih žanrov, ki jih večinoma zaznamuje neoklasična oblika in izraz, pogosto v kombinaciji z idiomi jazza in popularne glasbe. V velikem številu njegovih skladb je videti povezavo s cerkveno glasbo. Njegova glasba je bila izvajana na petih kontinentih, v mestih, kot so New York, Chicago, London, Berlin, Amsterdam, Cambridge, Lizbona, Praga, Dunaj, Salzburg, Moskva, Sankt Peterburg, Seul ali Singapur, ter na  ISCM’s World New Music Days 2010 v Sydneyju (Avstralija). Decembra 2012 je osvojil prvo nagrado na  XXXIII International Composition Competition for Organ Works “Cristóbal Halffter v Španiji. Njegova dela so nagrajena s strani Ministrstva za kulturo Republike Hrvaške in so bila izdana v Združenem kraljestvu in ZDA.

 

Bruno Vlahek deluje kot profesor na glasbeni šoli Katarina Gurska Superior v Madridu.